Zamknij

Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

Informujemy, że nasze witryny wykorzystują pliki cookies w celu dostarczenia usług i informacji najwyższej jakości. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

piątek, 10 kwietnia 2015

Chalkidiki " Greckie Karaiby"


Kontynentalna Grecja kryje wiele niespodzianek, a jedną z największych jest region Chalkidiki. Trzy charakterystyczne palce Kassandra, Sithonia, Athos słyną z pięknych, piaszczystych plaż pokrytych złotym piaskiem, romantycznych zatoczek w kolorach turkusu, wielkich lasów sosnowych, gajów oliwkowych i niewielkich, rozrzuconych dookoła wysepek. W połączeniu z zabytkami historii i przyrody stanowią idealną scenerię dla wakacyjnego wypoczynku. Półwysep Chalkidiki od lat ma rzesze wiernych wielbicieli wśród Greków. Łagodny klimat, dużo słońca, sielankowa atmosfera uroczych wiosek oraz doskonale zorganizowane kurorty powodują, że każdy chce tutaj wrócić. A ponad 500 kilometrów złocistych plaż nie daje szansy konkurować żadnej innej wyspie.




Czy wiecie gdzie znajdują się „Greckie Karaiby”?
Tak właśnie tutaj. Chalkidiki to jeden z najpiękniejszych półwyspów w Europie i bez wątpienia najciekawiej ukształtowany. Charakterystyczne „trzy palce” zadowolą każdego. Miłośnika imprez na plaży – południowym palcem ( Kassandra), greckiej kultury architektury i skalistych plaż – środkowym ( Sithonia) , fanem niedostępności i dzikiej przyrody – północnym (Athos).



 Góra Athos lub inaczej Święta Góra – Agios Oros. Leży na najbardziej na północ wysuniętym „palcu” Półwyspu Chalkidiki. Widoczna z wielu miejsc całego półwyspu, po znacznie przekracza nawet 2000 metrów. Często pokryta jest śniegiem. Masyw góry leży jednak na niedostępnym dla turystów terenie. Jest w posiadaniu mnichów prawosławnych, którzy zamieszkują tam, tworząc swoją własną autonomiczną Republikę Teokratyczną, do której wstęp mają tylko nieliczni (kobiety wcale!). Miejsce zachwyca wspaniałą dziewiczą przyrodą a także kamiennymi zabudowaniami klasztornymi, monastyrami, mostkami, kapliczkami, pustelniami – w całości wpisanymi na listę UNESCO.


 Monastyr na Półwyspie Athos


Rejs statkiem wzdłuż Góry Athos


Monastyr na półwyspie Athos

Sithonia – czyli „środkowy palec” półwyspu. W wielu miejscach zachował swój niepowtarzalny klimat, wybrzeże jest tu piękniejsze niż na bardziej płaskiej Kassandrze, wioski turystyczne są mniej tłoczne i bardziej ciche. Półwysep świetnie się zwiedza samochodem, ponieważ wzdłuż jego brzegów prowadzi piękna widokowa trasa, która zagląda do jego najcudowniejszych zakatków. Pierwszy to pas wybrzeża od Ornos Panagias przez Vorvorou po Sarti – jedno z najpiękniejszych miejsc w całej Grecji, pełne skalistych zatoczek z widokiem majaczącej w tle Góry Athos.





Kassandra – „południowy palec” jest miejscem wiecznych imprez, plażowych barów z drinkami, dyskotem pod gołym niebem. To trochę taka „Ibiza wschodu”, gdzie życie tęni nawet w środku nocy. Strefa imprezowych miasteczek ciągnie się od jego nasady, czyli miejscowości Nea Potidea gdzieś do 2/3 jego długości (przy czym głośniejsze są wschodnie brzegi – zachodnie mają więcej piaszczystych plaż). Najmodniejszą i najsłynniejszą wydaje się Kalithea. Trochę spokojniejszy jest czubek półwyspu z uzdrowiskiem Loutra na czele. Tutaj grecy wybudowali kilkadziesiąt wakacyjnych willi i apartamentów. Do przylądka Paliouri z latarnią morską prowadzą ścieżki spacerowe i szlaki.



 Atutem tego zakątka Grecji jest duża liczba tawern słynących z przepysznej kuchni. W każdej miejscowości można znaleźć lokale usytuowane przy głównym deptaku albo nad brzegiem morza, serwujące przekąski i dania z różnych stron Grecji. Głównie jednak specjalizują się w potrawach ze świeżych ryb i owoców morza, przyrządzanych na rozmaite sposoby. Nieodzownym dodatkiem greckiej kuchni jest miejscowe wino. Do najpopularniejszych należy retsina – białe, wytrawne o charakterystycznym żywicznym aromacie, pochodzącym z żywicy sosnowej dodanej w czasie fermentacji. Niektóre lokale położone są nad samym morzem i rozstawiają stoliki bezpośrednio na plaży, co nadaje im wyjątkowej atmosfery. Najsmaczniejsze potrawy serwują tawerny licznie odwiedzane przez miejscowych, gdzie ceny są mniej wygórowane. Nie można zapomnieć o słodyczach i kawie, które zajmują poczesne miejsce w kuchni greckiej. Niezwykle słodkie są różnorodne odmiany chałwy i baklawy oraz przetwory z owoców czy orzechów. Nieodłącznym dodatkiem do słodkości jest kawa, pija się często parzoną w tygielku zwaną ellinikó lub na zimno frappé.



Chalkidiki to piękny zakątek Grecji, który warto odwiedzić.
A zatem zapraszamy:

Hotel Chrousso Village
Hotel Iris
Hotel Alia Palace
Hotel Calimera Simantro Beach
Hotel Istion Club




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz